Alles wat je moet weten voor het
centraal examen!

Eten en drinken zijn toegestaan tijdens het examen

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden tijdens het centraal examen is om goed voor jezelf te zorgen, en dat omvat ook het juiste voedsel en drinken. Gelukkig is het in de meeste gevallen toegestaan om eten en water mee te nemen naar het examen.

Het is echter belangrijk om te weten dat elke school haar eigen regels kan hebben met betrekking tot wat er wel en niet is toegestaan. Sommige scholen staan alleen water toe, terwijl andere een breder scala aan dranken toestaan. Er zijn ook scholen die specifieke voedingsmiddelen verbieden vanwege mogelijke overlast of risico op fraude.

Het is dus verstandig om vooraf de regels van jouw school te controleren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op de dag van het examen. Als je niet zeker weet wat is toegestaan, kun je altijd contact opnemen met je docenten of de examencoördinator.

Ziek zijn tijdens je examens

Wanneer je je ziek voelt vóór het examen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden. Dit doe je bij de directeur van de school. De directeur zal dan beoordelen of je een geldige reden hebt om verhinderd te zijn. Vergelijkbaar met wanneer je te laat komt bij een examen, zal de directeur naar jouw verhaal luisteren en beslissen of je het examen in het tweede tijdvak mag maken. De beslissing wordt schriftelijk aan jou en je ouders bekendgemaakt.

Als je ziek wordt tijdens het examen, meld dit dan bij de surveillant. De directeur zal vervolgens beslissen over de verdere gang van zaken. Mogelijke opties zijn het voltooien van het examen, even rusten om later verder te gaan (zonder contact met de buitenwereld om fraude te voorkomen), of het ongeldig verklaren van de tot dan toe gemaakte opgaven (waarna je het examen in het volgende tijdvak moet afleggen).

Als je pas na het examen doorgeeft dat je je tijdens het eindexamen niet goed voelde, wordt jouw werk als officiële deelname beschouwd en kan het examen niet meer ongeldig worden verklaard.

Social media

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en examentips!

Social media

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en examentips!