Examentraining
Biologie

Kan jij wel hulp gebruiken bij het Biologie havo examen? Meld je dan nu aan en ga vol vertrouwen jouw centraal examen in!

Inhoud examentraining

Theorie

We hebben de theorie van het biologie examen verdeeld per domein en subdomein! Zo kan je samenvattingen, videocolleges en begrippenlijsten vinden per onderwerp!

Oefeningen

We hebben meer dan 100 biologie examenopgaven gesorteerd op onderwerp! Daarnaast kan je jouw kennis ook oefenen met onze quizzen en flashcards.

Examentips

Het zijn de kleine die dingen die het doen. Log snel in op MyTutor.nl om de top 10 biologie examentips en algemene leertips te ontdekken!

Alles in één overzicht wat je moet leren!

Wil jij zeker weten dat je slaagt voor het centraal examen van 2024? Dan ben je bij MyTutor.nl aan het juiste adres. We hebben alles in huis om jou te helpen slagen!

Samenvattingen
Videocolleges
Examens gesorteerd per onderwerp
Begrippenlijsten
Flashcards
Kennistesten

Alles in één overzicht wat je moet leren!

Wil jij zeker weten dat je slaagt voor het centraal examen van 2024? Dan ben je bij MyTutor.nl aan het juiste adres. We hebben alles in huis om jou te helpen slagen!

Samenvattingen
Videocolleges
Examens gesorteerd per onderwerp
Begrippenlijsten
Flashcards
Kennistesten

Examenstof Biologie

Op het biologie examen moet je de volgende domeinen kennen: Zelfregulatie (B), Zelforganisatie (C), Interactie (D), Reproductie (E) en Evolutie (F).

B. Zelfregulatie

Dit domein behandelt de biologische organisatie op verschillende niveaus, van moleculen tot ecosystemen. Biologische eenheden zoals cellen, organen, organismen, populaties en ecosystemen worden beschouwd als complexe dynamische systemen die zichzelf reguleren. Ze handhaven zichzelf door interactie met de omgeving, het opnemen van stoffen en energie, herstelmechanismen, verdediging tegen bedreigingen en aanpassing aan veranderingen. Deze eenheden kunnen ook gespecialiseerde onderdelen bevatten en op een hoger niveau samenkomen om nieuwe biologische eenheden te vormen met eigen organisatiestructuren.

C. Zelforganisatie

Zelforganisatie verkent de unieke aard van biologische eenheden, die zichzelf organiseren. Ze zijn zowel producent als product van hun organisatie, wat leidt tot nieuwe structuren op hogere niveaus – de zogenaamde ‘biologische eenheden van een hogere orde’. Deze zelforganisatie resulteert in opmerkelijke eigenschappen die individuele eenheden niet bezitten, bekend als emergente eigenschappen. Een voorbeeld is de menselijke biologische klok, waarin gecombineerde activiteiten van cellen resulteren in een eigenschap zoals het registreren van daglengte en seizoenen. Kortom, zelforganisatie maakt het geheel meer dan de som van de delen.

D. Interactie

Dit domein belicht hoe biologische eenheden worden beïnvloed door zowel biotische als abiotische omgevingsfactoren. Deze invloed leidt tot reacties, zoals aanpassing, verplaatsing en andere responsen, van de biologische eenheden. Tegelijkertijd hebben biologische eenheden ook invloed op hun omgeving, zowel op biotisch als abiotisch vlak. Het begrip ‘interactie’ benadrukt het dynamische en open karakter van biologische systemen.

E. Reproductie

Het domein reproductie behandelt de replicatie van biologische eenheden, waaronder celorganellen, cellen en organismen.

F. Evolutie

Het domein ”evolutie” belicht de interacties tussen biologische eenheden op alle organisatieniveaus, beïnvloed door biotische en abiotische factoren.
Concurrentie voor hulpbronnen zoals ruimte, licht en voedsel komt daarbij voor. Overlevings- en voortplantingskansen zijn het grootst voor eenheden die goed aangepast zijn aan hun omgeving, zich kunnen aanpassen of betere omstandigheden kunnen vinden. Evolutie laat zien hoe toeval, mutatie, recombinatie, variatie, adaptatie en selectiedruk hebben geleid tot de nu aanwezige biodiversiteit.

Een dag om nooit meer
te vergeten!

Veelgestelde vragen

Social media

Volg ons op social media om om te hoogte te blijven van het laatste nieuws en handige examentips!