Examentraining
economie

Kan jij wel hulp gebruiken bij het economie vwo examen? Meld je dan nu aan en ga voor MO=MK (Maximale totale winst)!

Inhoud examentraining

Theorie

We hebben de theorie van het economie examen verdeeld per domein en subdomein! Zo kan je samenvattingen, videocolleges en begrippenlijsten vinden per onderwerp!

Oefeningen

We hebben meer dan 300 economie examenopgaven gesorteerd op onderwerp! Daarnaast kan je jouw kennis ook oefenen met onze quizzen en flashcards.

Examentips

Het zijn de kleine die dingen die het doen. Log snel in op MyTutor.nl om de top 10 economie examentips en algemene leertips te ontdekken!

Alles in één overzicht wat je moet leren!

Wil jij zeker weten dat je slaagt voor het centraal examen van 2024? Dan ben je bij MyTutor.nl aan het juiste adres. We hebben alles in huis om jou te helpen slagen!

Samenvattingen
Videocolleges
Examens gesorteerd per onderwerp
Begrippenlijsten
Flashcards
Kennistesten

Alles in één overzicht wat je moet leren!

Wil jij zeker weten dat je slaagt voor het centraal examen van 2024? Dan ben je bij MyTutor.nl aan het juiste adres. We hebben alles in huis om jou te helpen slagen!

Samenvattingen
Videocolleges
Examens gesorteerd per onderwerp
Begrippenlijsten
Flashcards
Kennistesten

Examenstof Economie

Voor het vak economie moet je de domeinen Markt (D), Ruilen over de tijd (E), Samenwerken en onderhandelen (F), Risico en informatie, Welvaart en Groei (G) en Ruilen over de tijd (I) kennen.

D. Markt

Het domein “Markt” wordt over het algemeen door veel examenleerlingen als lastig ervaren. Het bestaat veelal uit rekenvragen en aflezen/tekenen van grafieken. In de examentrainingen wordt behandeld hoe je het evenwicht tussen vraag en aanbod berekent, wat de invloed is van het verschuiven van de vraag of het aanbod en wanneer de winst maximaal is. Ook komen de marktvormen aan bod, de mogelijke invloed op de prijsvorming en de gevolgen voor toetreding, welvaart en economische politiek. Termen als consumenten- en productensurplus en de invloed van de overheid passeren de revue. Aan de hand van voorbeelden wordt uitgelegd hoe je het beste stapsgewijs vragen kan aanpakken.

E. Ruilen over de tijd

Iedereen, ook de overheid maakt keuzes als het om geld gaat. Je kunt iets kopen, investeren, maar ook sparen voor een toekomstig pensioen of lenen om een huis te kopen. De keuzes die je maakt, hangen af van de levensfase waarin je je bevindt. Je leert de keuzes uit te leggen en de gevolgen daarvan te onderkennen.
Ook de overheid maakt keuzes die invloed kunnen hebben op het financieringstekort en de staatsschuld.

F. Samenwerken en onderhandelen

In dit domein staat het gevangenendilemma en de speltheorie centraal. Op het examen moet je kunnen analyseren welke strategie het beste resultaat oplevert. Belangrijke begrippen zoals ”dominante strategie” en ”nash-evenwicht” worden aan de hand van voorbeeldvragen inzichtelijk gemaakt.

G. Risico en informatie

Het domein ”risico en informatie” is een klein onderdeel op het centraal examen. Bij het maken van keuzes heb je het liefst zoveel mogelijk informatie om risico’s te verkleinen. Om risico’s in te perken moeten gezinnen en bedrijven informatie verzamelen en inschatten in hoeverre de transactiepartner gebeurtenissen beïnvloedt of bewust informatie achterhoudt. Belangrijke begrippen voor dit domein zijn onder andere ”moral-hazard” en ”averechtse selectie”.

H. Welvaart en groei

Dit domein is een van de hoofdonderdelen op het centraal examen. Je moet onder andere kunnen analyseren wat de oorzaken zijn van economische groei op nationaal en mondiaal niveau en de verdeling van welvaart.

I. Ruilen over de tijd

De economie schommelt continu. Deze schommelingen worden ”conjunctuur” genoemd. In de examentraining wordt aan de hand van basisvragen inzicht gegeven wat de oorzaken en gevolgen zijn van conjunctuur. Door overheidsmaatregelen kan de conjunctuurgolf afgezwakt of versterkt worden. Welke middelen heeft de overheid?
Ook krijg je uitleg hoe de inflatie en wisselkoersen invloed hebben op de wereldeconomie.

Een dag om nooit meer
te vergeten!

Veelgestelde vragen

Social media

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en examentips!

Social media

Volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en examentips!